{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

原來一直以黎都只係喜歡而不是愛?

註冊日期: 2015-4-11

一齊岩岩2年 剛剛散了 係佢話自己唔夠愛我 放我走叫我去搵更加值得去愛既人 但我仲好愛佢 尼幾日已經不停調節自己既心態 逼自己接受事實 好辛苦 喊又喊完 唔想日日喊苦喊忽 但又會諗番起我地既回憶 明明果陣佢對我既一舉一動我係feel到有愛 點解咁恐怖突然間就話不愛了?我明明冇話管住佢 已經盡力做哂女朋友應該要做既野 點解可以話放就放 真係冇回頭既餘地

之前我地的確因為我覺得佢對我唔夠上心而嗌多左交 我亦同佢講哂我嬲啲咩 但我真係冇諗過要放棄尼段感情 以為仲有得救 佢話我好好 只係佢唔識珍惜我 咁我都唔知仲可以做啲咩 唯有接受 可能係timing唔岩? 我可能會等多佢一陣 如果真係唔得就要move on
+ Favorite

註冊日期: 2015-10-11

其實明白啲講就係對你既感情淡左,而且可能已經出現新目標。唔好諗到而家哩個男朋友非佢不可咁,更加好既會出現架,加油

註冊日期: 2015-12-27

事前有冇咩徵兆?除左因為你覺得佢對你唔夠上心而嗌多左交之外

佢話佢唔識珍惜你, 所以就同你分開
咁係咪佢唔識珍惜人就呢世都唔拍拖?
其實佢講到話自己唔夠愛你, 所以連去學點樣珍惜你都廢事
我覺得你係時候放底
因為愛一個你愛佢多過佢愛你嘅人係真係好辛苦, 你個個仲要講到出口

不過有樣好嘅係
至少佢都有坦白同你講
而唔係等你好似個ON 9仔咁一尾付出同等待佢嘅回應

事到如今
我覺得唔再需要挽留
留一個唔愛你嘅人又有咩用
而家俾你感動到佢, 你地又可以再行多幾奈??
係時候放底, 調節返好自己
加油呀SIS

絕對唔係因為第二個 佢唔係嗰啲人
其實仲有徵兆就係佢既priority好多時都唔係我度 有時更加感覺係佢有時間先陪我 佢唔係唔陪我 佢有抽時間 但就係安排左其他野之後先抽時間陪我 有時我自己都好亂究竟係我唔知足定點

我知佢有努力過珍惜我 但無奈佢自己唔夠愛我 又點有動力去做尼樣野
佢仲話佢對我好係因為要補償我對佢既好
所以先叫我搵過第二個
其實係佢之後已經拍過好多次拖
都感覺到佢心好累 有心無力
所以...都係算了 無謂辛苦自己

唉 而家成日諗究竟有幾多pair可以好似王菲同謝霆峰咁 分開左最後仲可以一齊番 唔知我地會唔會咁...

之前拍過好多次

註冊日期: 2016-1-6

男人唔拖泥帶水已經好好了,唔愛真係無辦法,唯有當timing 唔夾

感覺係佢係等我發現尼個事實 最近嗌受多左佢自己先認清左...你地覺得隔一排 可能半年或者更長 仲有冇可能
當然我會要佢重新追過我

註冊日期: 2016-7-9

放手....因為佢已經唔愛你!!
你要努力走出傷心,唔好再諗咁多點解,因為分手係唔需要D咩理由,唔愛你呢個理由就係你而家心中好多個點解既答案.....

註冊日期: 2016-7-7

Eunice_pig 發表於 2016-8-30 19:56
定係其實呢個係藉口黎? 你有冇諗過佢可能鍾意左另一個,但又唔想咁直接話唔再鍾意你 ...

我都覺佢應該有第2個

註冊日期: 2016-5-20

一個男人如果係愛你,吾會let you go架
一個男人亦吾會話無緣無故地甘同你講分手已無任何徵兆。
你已經講左,你都覺得佢係根本吾夠愛你,無make you priority。
如果佢愛你,點會想你難受,相反用盡辦法另你開心,日日笑住甘。
佢只不過拖到宜家發覺吾可以再係甘,需要同你分手。
一個人吾夠愛你,當中包括外表,内在,價值觀,内涵同修養等等。佢可能穩到一個比你好既女仔,係你身上無既,但係別人身上穩到,可以係外表,可以係内在。你做女朋友既時候吾係好識得做一個聰明女朋友,佢地其實真係好簡單,男人係怕麻煩既動物,天生的。作爲女朋友既我地係需要係聰明少少,好多時候係佢角度諗野就會令佢舒服,如果佢覺得同你一齊吾舒服米會走咯。你話你平時做盡女朋友既責任,係點?我既意見係女士們除左要做到好,體貼,善解人意,聰明,有自信,有自己興趣,甚至識D佢吾識既野,佢會覺得係出面好難再遇到好似你甘既女仔,甘自然佢就吾會想走,仲有吾好將所有心機放係佢度,佢都會有壓力架。你係要另佢覺得你同其他人compare係一個好好既女仔,我吾係剩係講緊外表甘膚淺。
如果你愛佢想挽留就係改變,令自己變得更好,前提係佢仲會對你有感覺。
不過如果佢已經對你無曬愛意,甘做都係吾會令佢改變初匆的,不過~你就可以因爲甘變得好D,吸引多D人,從而穩個愛惜你既人,呢個世界吾係剩係得佢一個的,係你就係你,勉強無幸福,你亦都吾需要話咩等佢半年阿,一年阿,睇下會吾會回心轉意,真係米傻,女人青春係有限,吾好浪費時間。

註冊日期: 2016-5-20

bababu 發表於 2016-8-30 21:41
感覺係佢係等我發現尼個事實 最近嗌受多左佢自己先認清左...你地覺得隔一排 可能半年或者更長 仲有冇可能
...

你已經講左,你都覺得佢係根本吾夠愛你,無make you priority。
如果佢愛你,點會想你難受,相反用盡辦法另你開心,日日笑住甘。
一個人吾夠愛你,當中包括外表,内在,價值觀,内涵同修養等等。佢可能穩到一個比你好既女仔,係你身上無既,但係別人身上穩到,可以係外表,可以係内在。你做女朋友既時候吾係好識得做一個聰明女朋友,佢地其實真係好簡單,男人係怕麻煩既動物,天生的。作爲女朋友既我地係需要係聰明少少,好多時候係佢角度諗野就會令佢舒服,如果佢覺得同你一齊吾舒服米會走咯。你話你平時做盡女朋友既責任,係點?我既意見係女士們除左要做到好,體貼,善解人意,聰明,有自信,有自己興趣,甚至識D佢吾識既野,佢會覺得係出面好難再遇到好似你甘既女仔,甘自然佢就吾會想走,仲有吾好將所有心機放係佢度,佢都會有壓力架。你係要另佢覺得你同其他人compare係一個好好既女仔,我吾係剩係講緊外表甘膚淺。
如果你愛佢想挽留就係改變,令自己變得更好,前提係佢仲會對你有感覺。
不過如果佢已經對你無曬愛意,甘做都係吾會令佢改變初匆的,不過~你就可以因爲甘變得好D,吸引多D人,從而穩個愛惜你既人,呢個世界吾係剩係得佢一個的,係你就係你,勉強無幸福,你亦都吾需要話咩等佢半年阿,一年阿,睇下會吾會回心轉意,真係米傻,女人青春係有限,吾好浪費時間。

C'est yen 發表於 2016-8-31 06:22

我自問自己唔係癡身 冇唔比佢出街個啲 外表唔差 經常替佢諗 佢需要啲乜我都盡量比佢 冇chur佢比壓力佢 但係近幾個月從佢某啲語氣上行徑上我都覺得佢唔珍惜 所以我對佢既好減少左
我諗我都要過多排先放得低 有時真係唔甘心 係度諗我究竟做錯/缺乏啲咩 我知佢唔愛就係唔愛 但分手個陣其實兩個都一齊喊 佢話佢唔識珍惜我 拍過咁多次個心好累 而我又唔捨得咁
講真我地大家都冇拍過長拖咁耐 每段感情其實都有過渡期需要大家一齊去調適 無奈而家已經冇得救 都係順其自然啦 唔捨得都要放

註冊日期: 2016-2-2

我都覺得佢有第二個 哈哈

註冊日期: 2016-8-31

其實咁樣分手 唔愛已經係一個好足夠既理由 就算距真系有左第二個都好 唔重要啦 人地都講左唔愛 所有其他解釋都係屁 咁當然當初距或者真系愛的你呢個無可否應既 如果唔係果陣就唔會繼續一齊啦 不過都係果陣既事 總之依家呢刻距就係唔愛 sis 就算跌都要跌得瀟灑呀 再搵過比距更好既 真系愛你既 咪仲好~

如果佢係有第二個我反而仲輕鬆呀 一拍兩散啫 但而家唔係 成日覺得仲有可能先慘 希望之後命成更她既人出現 而大家又識珍惜啦

註冊日期: 2016-5-8

其實係淡左 真係冇辦法 有d人性格就係咁 話淡就淡冇挽回餘地

註冊日期: 2009之前

有啲男友可能係從無放低過EX
同你一齊只係想你水泡

咩都好啦 唔愛就係唔愛
唔關你咩性格事

註冊日期: 2015-10-8

bababu 發表於 2016-8-31 23:00
我自問自己唔係癡身 冇唔比佢出街個啲 外表唔差 經常替佢諗 佢需要啲乜我都盡量比佢 冇chur佢比壓力佢 但 ...

Del

咦 sis我同你情況一樣 係角色調轉 我都係覺得weekend要出成日 而佢就求其食個飯就ok 我諗尼啲就係喜歡同愛既分別...如果你只係鐘意佢 我勸你都係盡快放喇 親仲未係好耐 唔係好似我咁拖到我咁耐 一分開個下大家都痛苦

註冊日期: 2014-12-3

完全明白你感受
因為我同你一樣
不過最後算和平分開
而家仲有以朋友身分聯絡

只係我比誰都該明白⋯
這樣只會越難放下⋯
我而家只好努力放返時間係自己身上!

我會把自己變得更好的!